Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Een aankoopmakelaar is werkzaam in de makelaardij en biedt begeleiding en ondersteuning bij aankoop van woningen. Tijdens de zoektocht, de bezichtigingen, onderhandelingen en afronding is de aankoopmakelaar er voor u. Er komt veel kijken bij aankoop van onroerend goed. Makelaars Maastricht begrijpt dat het prettig is als u hulp krijgt bij het hele aankoopproces.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Het is niet wettelijk verplicht om hulp in te schakelen van een aankoopmakelaar. Wilt u zelfstandig een woning kopen, dan is dat dus mogelijk. Wel adviseren wij u om met een aankoopmakelaar samen te werken. Hieronder beschrijven wij de voornaamste voordelen van het samenwerken met een aankoopmakelaar;

  • Het scheelt u veel tijd. Een aankoopmakelaar verricht al het zoekwerk voor u en onderhoudt het contact met diverse partijen.
  • Een aankoopmakelaar is dagelijks bezig met woningen. Daardoor weet een aankoopmakelaar heel snel wanneer een woning op de markt komt. Zo vindt u eerder uw droomwoning.
  • Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat alles goed op papier wordt gezet. U heeft hier geen omkijken naar.
  • Het is mogelijk dat u emotioneel verbonden bent met een woning en daardoor bepaalde zaken over het hoofd ziet. Een aankoopmakelaar blijft altijd professioneel en geeft u onafhankelijk en betrouwbaar advies.
  • Een aankoopmakelaar ziet gebreken niet over het hoofd en weet uitstekend hoe het onderhandelen werkt.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar vraagt een vergoeding voor alle werkzaamheden. Dit worden makelaarskosten, ook wel makelaarscourtage, genoemd. U betaalt de makelaar voor de geleverde diensten. Wilt u vooraf een beeld krijgen van de kosten die u kwijt bent aan een aankoopmakelaar? Bij ons is het mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Om u alvast een idee te geven van de kosten, leggen wij hieronder de meest voorkomende tarief mogelijkheden uit.

  • Vast tarief; samen met de makelaar bespreekt u welke werkzaamheden u wilt uitbesteden. Voor deze werkzaamheden spreekt u een vast tarief af.
  • Percentage van de aankoopsom; in veel gevallen wordt er afgesproken dat de aankoopmakelaar een bepaald percentage van de aankoopprijs krijgt. Meestal betreft dit 1,5% van de aankoopprijs.
  • Prestatietarief; bij een prestatietarief betaalt u de aankoopmakelaar naar prestatie. Lukt het de aankoopmakelaar om de deal rond te krijgen dat onder de originele vraagprijs ligt? Dan betaalt u de aankoopmakelaar 5% over het verschil tussen het overeengekomen bedrag en de originele vraagprijs.

Makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar en zijn ook geen onderdeel van de kosten koper. Wel mag u de kosten die u kwijt bent aan de notaris en het taxatierapport aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Maastricht?