Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Waar een aankoopmakelaar helpt met aankoop van onroerend goed, helpt een verkoopmakelaar bij verkoop van onroerend goed. U spreekt van tevoren met een verkoopmakelaar af welke werkzaamheden u wilt uitbesteden en welke u zelf wilt oppakken. Hieronder geven wij een beeld van de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar;

  • Vraagprijs bepalen
  • Woning verkoopklaar maken
  • Overleggen met geïnteresseerden
  • Koopcontract ontwikkelen

U heeft waarschijnlijk niet wekelijks te maken met het verkopen van woningen. Een verkoopmakelaar is dagelijks actief in de makelaardij. En kent daardoor alle werkzaamheden heel goed. Wilt u de woning snel verkopen en heeft u geen kennis van makelaardij? Dan raden wij u aan om een verkoopmakelaar in te schakelen. Wilt u zelf proberen de woning te verkopen? Dan is dat mogelijk. Het is namelijk niet verplicht om samen te werken met een verkoopmakelaar.

Vraagprijs bepalen

De eerste stap bij het verkoopproces is het vaststellen van de vraagprijs. Een verkoopmakelaar voert gedegen onderzoek uit om een vraagprijs te bepalen. Zo wordt de woonomgeving onderzocht. Staan er vergelijkbare woningen te koop? Wat zijn de toekomstplannen van uw woonomgeving? Ook worden de woninggegevens in het Kadaster bekeken. De verkoopmakelaar zal ook vragen naar uw persoonlijke situatie en wensen. Zodra de makelaar alle factoren inzichtelijk heeft, wordt er een vraagprijs aan u voorgesteld. Bent u het eens met de vraagprijs? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Woning verkoopklaar maken

Zodra de vraagprijs duidelijk is, wordt de woning verkoopklaar gemaakt. Hieronder kunt u lezen wat dit inhoudt;

  • Uw woning wordt gefotografeerd.
  • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd.
  • In de meeste gevallen wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld.
  • Uw woning wordt op het internet geplaatst.

Wij geven u enkel voorbeelden van werkzaamheden van een verkoopmakelaar. Evenals bij een aankoopmakelaar overlegt u zelf welke werkzaamheden u wilt uitbesteden.

Overleggen met geïnteresseerden
Wanneer de woning op het internet is geplaatst is het tijd voor geïnteresseerden om te reageren. De verkoopmakelaar gaat met potentiele kopers in gesprek. Doordat een makelaar veel mensenkennis en vakkennis bezit, weet een makelaar binnen enkele minuten of iemand een daadwerkelijke koop overweegt.

Koopcontract ontwikkelen

Zodra de verkoopmakelaar een geschikte partij heeft gevonden, is het tijd voor het ontwikkelen van het koopcontract. Dit wordt pas gedaan wanneer de onderhandelingsfase is afgerond. U bent altijd diegene die het akkoord geeft op het eindbod. Het ontwikkelen van het koopcontract voert de makelaar voor u uit. De verkoopmakelaar weet namelijk exact welke punten opgenomen moeten worden in het contract. Is het koopcontract compleet? Dan brengt de verkoopmakelaar u in contact met de notaris.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

U bepaalt zelf of u wel of niet met een verkoopmakelaar wilt samenwerken. Het is namelijk niet wettelijk verplicht. Vaak wordt de keuze gemaakt op basis van persoonlijke factoren. Heeft u wel of geen haast met de verkoop? Heeft u kennis van makelaardij? Weet u zelf uitstekend hoe u om moet gaan met social media? Bent u nog in twijfel? Het is mogelijk om een vrijblijvend gesprek aan te vragen met onze verkoopmakelaars.

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Neem gerust contact op met onze makelaars uit de omgeving van Maastricht. Zij staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Maastricht?