Welke tarieven rekent een makelaar?

Welke tarieven rekent een makelaar?

De vergoeding die u betaalt aan de makelaar voor de geleverde diensten worden makelaarskosten of makelaarscourtage genoemd. Via onze website is het mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Hieronder geven wij antwoord op de vraag; ‘welke tarieven rekent een makelaar’?

Een percentage van de aankoopprijs

Veel makelaars hanteren een tarief waarbij u een percentage van de aankoopprijs aan de makelaar betaalt. In de meeste gevallen betreft dit een percentage van 1,5%. Het nadeel van dit tarief is dat u pas achteraf weet welk bedrag u dient te betalen aan de makelaar. Wellicht heeft u een maximaal budget in gedachten voor aankoop van een woning. Zo kunt u alvast inschatten welk bedrag u dient te reserveren voor makelaarskosten.

Een prestatietarief

Er wordt tegenwoordig nog steeds gewerkt met een prestatietarief, ook wel ‘no-cure-no-pay’ genoemd. Bij dit tarief betaalt u de makelaar naar prestatie. Veelal is een makelaar bij een prestatietarief extra gemotiveerd om scherp te onderhandelen. Lukt het de makelaar om de deal rond te krijgen dat onder de vraagprijs ligt? Dan betaalt u over het verschil tussen de originele vraagprijs en het overeengekomen bedrag een bepaald percentage. Voorbeeld; een woning staat te koop voor €250.000,- en de deal wordt gemaakt voor €220.000,-, dan betaalt u tussen de 5% en 10% over het verschil. In dit geval is het verschil een bedrag van €30.000,-.

Een vast tarief

Bij een vast tarief weet u van tevoren welk bedrag u kwijt bent aan makelaarskosten. Bij de vorige twee tarieven is het makelaarscourtage achteraf pas duidelijk. Bij een vast tarief dient u te denken aan bedrag dat tussen de €500,- en €2000,- ligt. Van tevoren spreekt u met de makelaar af welke werkzaamheden u zelf oppakt en welke u wilt uitbesteden.

Laat u adviseren door onze makelaar
Makelaars Maastricht helpt u graag en onze makelaars hebben daadwerkelijk tijd voor u. Is uw vraag nog niet volledig beantwoord? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Maastricht?